Artritis i kako ga prirodno izliječiti - Aloe Vera Center
Aloa Vera Centar
AVC - Izgledaj bolje, osjećaj se bolje...

Artritis i kako ga prirodno izliječiti

Promjene na zglobovima kod artritisa su trajne, ali se simptomi mogu ublažiti pravilnom prehranom, promjenama životnih navika, vježbanjem te uzimanjem dodataka koji se mogu dobiti bez recepta.

Definicija artritisa

U posljednjih 6 mjeseci više od milijun Hrvata patilo je od bolova u zglobovima ili križobolje. Suprotno uvriježenom mišljenju, bolovi u zglobovima i kralješnici zahvaćaju sve dobne skupine, uzrokuju ih nasljeđe, ozljede i bolesti zglobne hrskavice.

Promjene na zglobovima kod artritisa su trajne, ali se simptomi mogu ublažiti pravilnom prehranom, promjenama životnih navika, vježbanjem te uzimanjem dodataka koji se mogu dobiti bez recepta.

Što je artritis?

Artritis znači doslovno upala zglobova, no zapravo je simptom koji ima mnogo uzroka. Najčešća vrsta artritisa je osteoartritis, kojeg uzrokuju promjene pojedinih zglobova, a nakon njega reumatoidni artritis, koji je sistemska bolest vezivnog tkiva.

Osteoartritis nastaje zbog propadanja hrskavice zgloba pa krajevi kostiju ostaju nezaštićeni i međusobno se dodiruju. Prilikom pokreta zgloba dolazi do trenja nezaštićenih krajeva kostiju što može dovesti do njihovog zadebljanja i nastanka koštanih izbočina. Trenje nezaštićenih zadebljanih krajeva kostiju uzrokuje bol.

Kada se javlja artritis?

Artritis pogađa ljude svih dobnih skupina, no najčešće su pogođene osobe srednje i starije životne dobi. Žene su pogođene češće nego muškarci.

Propadanje hrskavice može biti uzrokovano povredom, bolesti ili nasljeđem.

 

artritis

Netočno je vjerovanje da je artritis bolest starenja. On pogađa sve dobne skupine!

Kratkoća daha

Reumatoidni artritis utječe i na funkcioniranje pluća. Može uzrokovati oštećenja samih pluća ili tkiva koje okružuje pluća.

Upala na području srca

Upala se može javiti na bilo kojem dijelu tijela, uključujući i područje srca. Nažalost, ova upala ne uzrokuje fizičke simptome, ali je smrtonosna.

Osobe koje boluju od reumatoidnog artritisa imaju povećan rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava i srčanog udara.


Simptomi:

Suhe i crvene oči

Suhe oči se javljaju kod oko 5% oboljelih od reumatoidnog artritisa. Oči postaju suhe, nadražene i vrlo često crvene.

Manjak apetita

Manjak apetita i naglo mršavljenje su također vrlo česti simptomi artritisa.

Kada osoba konstantno osjeća bolove, apetit polako počinje slabiti a vrlo često se javljaju i mučnine.

Vrlo je važno održavati zdrave prehrambene navike kako biste održali zdravlje drugih dijelova tijela. Uostalom, povećanjem unosa određenih namirnica možete ublažiti simptome reumatoidnog artritisa.

Bolovi u mišićima

Mišići u sve većoj mjeri preuzimaju ulogu zglobova na sebe. Postaju opterećeniji i počinje se javljati bol. Mišići u kojima se bolovi najčešće javljaju su oni koji okružuju zglobove.

Reumatoidni čvorovi

Reumatoidni čvorovi su male bolne kvržice ispod površine kože koje se javljaju oko zahvaćenih zglobova. Čvrste su na dodir i mogu biti različitih veličina, od veličine zrna graška pa sve do naranče.

reumatoidni artritis

Ukočenost

Jedan od najčešćih simptoma reumatoidnog artritisa je ukočenost koja je najčešća u jutarnjim satima kada su mišići i zglobovi još uvijek nezagrijani.

Ponekad je ta ukočenost toliko intenzivna da je osobi otežano hodanje pa čak i ustajanje iz kreveta.

Natečenost

Osobe koje boluju od reumatoidnog artritisa vrlo često osjećaju natečenost na području zglobova.

Uzrok natečenosti je zadržavanje vode. Koža postaje napeta, poput balona. Voda ponekad ulazi u same zglobove ili mišiće koji okružuju zglobove.

Bolovi

Bolovi su neizostavan dio reumatoidnog artritisa. Upala zglobove čini vrlo osjetljivima, a nakon nekog vremena počinje stvarati nepovratna oštećenja koja bolove čine još intenzivnijima.

Crvenilo

Upaljeni zglobovi mogu uzrokovati crvenilo kože. Crvenilo je posljedica povećanog protoka krvi kroz zahvaćeni dio tijela. Upaljeni zglobovi su na dodir topli, zbog čega može pomoći stavljanje hladnih obloga.

Kroničan umor

Kroničan umor je vrlo čest simptom reumatoidnog artritisa. Kada osoba boluje od reumatoidnog artritisa, provodi dane vodeći borbu s bolovima. To je iscrpljuje na fizičkoj i mentalnoj razini.

Slabost

Slabost, odnosno opći manjak energije i osjećaj kao da bolujete od gripe ili prehlade, je vrlo čest simptom reumatoidnog artritisa koji je uzrokovan kroničnom upalom.


Prehrana kod reumatoidnog artritisa

Dosad su stručnjaci i laici savjetovali razne modele dijete za oboljele od reumatoidnog artritisa, ali su rezultati bili kratkotrajni ili kontraverzni.

Postoje brojni navodi o tome kako specifična prehrana ili pojedine namirnice pomažu u liječenju reumatoidnog artritisa, ali znanstvena istraživanja još uvijek ne nude konačan odgovor.

Teško je napraviti univerzalnu dijetu za oboljele. Naime, nekim bolesnicima pojedine namirnice odgovaraju, dok ih drugi ne podnose.

Plava riba

Poznato je da losos, skuša, tuna i srdela obiluju omega-3 masnim kiselinama koje izravno djeluju na obrambeni sustav.

Također, masti morskog podrijetla sprječavaju proizvodnju leukotriena B4 – upalne tvari koja je odgovorna za simptome artritisa.

Navedenu činjenicu potvrđuju znanstvenici u istraživanju provedenom na 60 pacijenata koji su tijekom 12 tjedana svaki dan dobivali ulje iz jetre bakalara ili placebo.

Rezultati su pokazali da su ispitanici unosom samo 10 g/dan ulja iz jetre bakalara smanjili upotrebu lijekova za 30%. Dodatna je prednost to što, za razliku od lijekova, nije bilo negativnih nuspojava.

Osim navedenoga, konzumacija ribe osigurava unos kalcija, magnezija, fosfora, fluora, joda, i bjelančevina – tvari koje imaju važnu ulogu u izgradnji koštane mase.

“Svakodnevni unos ulja iz jetre bakalara, koje obiluje vitaminom D i omega 3 masnim kiselinama može biti od koristi osobama koje boluju od reumatoidnog artritisa“, ukazuje dr. Leslie G. Cleland iz bolnice Royal Adelaide u Australiji, glavna autorica studije.

Povrće i voće

Svakodnevni unos svježeg povrća i voća sprječava nastajanje upalnih tvari. Toplo, lagano kuhano povrće poput artičoke, kelja, brokule, korabe, celera, komorača, poriluka, blitve, repe, šparoga, mahuna i graha pozitivno utječu na oslabljeni imunološki sustav.

Masline, luk i češnjak ublažavaju upalu.

Konzumacija povrća (2-3 serviranja dnevno) smanjuje rizik nastanka reumatoidnog artritisa za 60%, u odnosu na smanjeni unos povrća (manje od jednog serviranja dnevno), potvrđuju znanstvenici s Harvardskog sveučilišta.

Bobičasto voće (borovnice, maline i jagode)

Bobičasto voće je popularno diljem svijeta i to s punim pravom. Bogat je izvor fitonutrijenata, posebice antocijana i elagitanina koji djeluju protuupalno.

Sadrži maksimalnu količinu hranjivih tvari ako se konzumira svježe, a ne u sklopu nekog recepta koji zahtjeva pečenje. Odlično je ako se uzima kao međuobrok ili kao dodatak voćnoj salati.

Sjemenke

Bućine, lanene i sjemenke sezama predstavljaju koncentriratni izvor „dobrih masnoća“ kao što su: omega-3 masne kiseline, alfa linolenska kiselina te jednostruko nezasićene masti npr. oleinska kiselina.

Dobar su izvor mangana, cinka, bakra, magnezija i vitamina E, potrebnih za zdravlje kostiju i zglobova.

Ta činjenica je važna, budući da su istraživanja dokazala deficit cinka, magnezija, bakra, kalija te vitamina B6 u oboljelih od reumatoidnog artritisa.

Prijedlog nekoliko načina za posluživanje sjemenki:

Pomiješajte sjemenke s voćem i žitaricama za doručak
Dodajte žlicu sjemenki zelenoj salati
Pospite sjemenke po kuhanom povrću

Masline, maslinovo ulje

Svakodnevnim unosom maslinovog ulja može se unijeti 25 mg fenolnih tvari, što je dovoljna količina za zaštitni učinak na zdravlje, osobito na zdravlje srca.

Oleuropein je komponenta iz fenolne skupine izolirana iz lišća i ploda masline. To je, prije svega, snažan antioksidans, koji ima izraženo antimikrobno djelovanje te antivirusni učinak. Snižava šećer u krvi, povišeni krvni tlak te djeluje protuupalno i antireumatski.

Osim toga, u maslinovom ulju dokazana je i prisutnost fenola oleokantala koji čini oko 10% ukupnih fenolnih sastojaka.

Prema istraživanju znanstvenika objavljenome 2006. godine u časopisu European Journal of Lipid Science and Technology, oleokantal u ljudskom organizmu djeluje protuupalno, vrlo slično djelovanju ibuprofena.

Važno je svakodnevno uzimati ekstra djevičansko maslinovo ulje jer time osiguravamo stalan dotok djelotvornih protuupalnih tvari.

Kava bez kofeina

Kava bez kofeina može povećati rizik od razvitka reumatoidnog artritisa. Istraživanje pod nazivom Iowa Women’s Health Study u koje je uključeno 31000 žena, u dobi od 55 do 69 godina, provedeno je u razdoblju između 1986. i 1997. godine.

Uspoređeni su slučajevi 158 žena kod kojih se razvio reumatodini artritis i onih kod kojih se bolest nije pojavila.

Žene koje su pile četiri ili više šalica kave bez kofeina dnevno imale su više nego dvostruko veću šansu za razvoj reumatoidnog artritisa.

Istovremeno nije ustanovljena nikakva veza između konzumiranja kave s kofeinom i razvoja reumatoidnog artritisa.

Zeleni čaj

Polifenoli zelenog čaja imaju izražen antioksidativni učinak, o čemu danas svjedoče rezultati brojnih istraživanja.

Zeleni čaj također može utjecati na povećanje aktivnosti enzima koji sprječavaju oksidacijske procese u organizmu. Navedenu činjenicu potvrđuje istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition 2008. godine, u kojem dr. Hong na pokusnim životinjama dokazao protuupalno djelovanje polifenola iz zelenog čaja.

Zeleni čaj osim moćnih antioksidansa (polifenola) sadržava i manje količine vitamina.

Koncentracija vitamina C u zelenom čaju deset je puta veća nego u crnom čaju. Ostali vitamini u zelenom čaju su: vitamin B2, vitamin D, vitamin K i beta karoten.

Sadržava i male količine minerala: selena, magnezija i floura. Preporučuje se 3 šalice zelenog čaja dnevno. Jedna šalica zelenog čaja sadržava 80-110 mg polifenola i 50-100 mg kofeina.

Kurkuma

Paprena, topla i gorko-slatka, s blagim mirisom koji podsjeća na đumbir s kojim je u rodu, kurkuma je poznata kao jedan od sastojaka koji se koriste za izradu curry praha.

Kurkuma je izvor fitonutrijenata kurkumina koji ima snažna protuupalna svojstva. U nedavnoj studiji provedenoj s pacijentima oboljelim od reumatoidnog artritisa uočeno je da je kurkumin smanjio trajanje jutarnje ukočenosti, produljio vrijeme hodanja te smanjio oticanje zglobova.

Savjet za uživanje u kurkumi: kurkuma ili curry u prahu odlični su začini za nadopunjavanje okusa leće i cvjetače.

Đumbir

Đumbir sadržava vrlo snažne protuupalne spojeve gingerole. Upravo su gingeroli razlog zbog kojeg je 75% pacijenata s artritisom osjetio smanjenje bolova i/ili oticanje nakon što su jeli đumbir.

Đumbir je koncentrirani izvor magnezija, vitamina B6, kalija, mangana i bakra. Možete ga koristiti kao začin uz povrće, piletinu te riblja jela.

Topli oblozi od đumbira korisni su za ublažavanje boli kod artritisa i gihta.

Hrana koja može pogoršati reumatoidni artritis

Studija provedena 90-tih godina prošlog stoljeća dokazala je da eliminacijska dijeta tj. izbjegavanje određenih namirnica znatno utječe na smanjenje simptoma bolesti.

Znanstvenici su zaključili da kukuruz i pšenica izazivaju simptome artritisa u više polovice ispitanika, slanina, mlijeko i citrusi u 40%, raž, zob, jaja i crveno meso u 30% te rajčica u 20% ispitanika.

Dokazi u korist mediteranske prehrane

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition dokazuje da osobe koje crveno meso jedu svaki dan imaju dvostruko veći rizik da će oboljeti od reumatoidnog artritisa u odnosu na osobe koje crveno meso jedu dva puta tjedno.

Riblje ulje

Riblje ulje je odlična alternativa lijekovima.

Omega – 3 masne kiseline iz ribljeg ulja smanjuju bol od artritisa jer imaju protuupalno djelovanje. Istraživanja na životinjama su pokazala da unos omega – 3 masti može odgoditi pojavu simptoma artritisa i smanjiti njihov intenzitet.

Postoji više zdravih masnih kiselina poput omega – 3, omega – 6 ili omega – 9 masnih kiselina. Za zdravlje našeg organizma je bitan njihov pravilan omjer. Kad su neke masne kiseline u suvišku, to može dovesti do sinteze prostaglandina, od kojih su neki odgovorni za upalne procese.

Vitamin D

Ovaj vitamin je iznimno važan u regulaciji imunoloških procesa.

Vitamin D može pomoći u usporavanju bolesti poput multiple skleroze, artritisa ili Chronove bolesti.

Manjak vitamina D je već povezan s razvojem artritisa, a poznato je da su bolestima kostiju sklonije osobe koje žive na područjima s manje Sunčeva svjetla.

Osim toga, žene su posebno podložne razvoju artritisa i osteoporoze nakon menopauze jer je pad hormona estrogena povezan i s padom vitamina D u tijelu.

Vitamin D možete uzimati kroz dodatke prehrani, ali također provodite vrijeme na otvorenom i lovite Sunčevo svjetlo.

Glukozamin

Glukozamin je molekula sastavljena od šećera glukoze i amino skupine glutamina. Prirodno se nalazi u tjelesnim tkivima gdje služi za umrežavanje i povezivanje stanica.

Glukozamin obnavlja hrskavicu i štiti tetive i ligamente. Njegovo uzimanje također uklanja bolove. Osobama koje pate od artritisa uvelike može pomoći kod:

  • povećanja okretljivosti zglobova,
  • ublažavanja boli,
  • oporavak vezivnog tkiva i hrskavice,
  • obnavljanja kostiju šaka, koljena, kukova te kralježnice.
  • Iako je glukozamin prirodni sastojak našeg tijela, u većim koncentracijama ga se može uzeti kao dodatak prehrani. Može izazvati alergije i nije prikladan za dijabetičare i vegetarijance.

Kondroitin sulfat

Blokira enzime koji razgrađuju hrskavicu.

Kao i glukozamin, ova tvar pruža okvir za sintezu kolagena, vežući dovoljno vode da bi stvorio viskozni, elastični sloj.
Tako podmazuje i štiti hrskavicu, jačajući fleksibilnost i otpornost na pritisak.

Uz to, kondroitin blokadom određenih enzima sprečava trošenje zglobne hrskavice. No, može izazvati jednake nuspojave kao i glukozamin.

Metil-sulfonil-metan (MSM)

MSM daje čvrstinu i stabilnost vezivnom tkivu tako što opskrbljuje tijelo sumporom, a zdravlje hrskavice ovisno je o sumporu.
Bez ovog spoja ugradnja aminokiselina u proteinske molekule vezivnog tkiva je poremećena.

Vezivno tkivo stvoreno tako ne bi imalo odgovarajuću strukturu i čvrstinu te bi bilo nestabilno.
Naše tijelo svakodnevno koristi i troši MSM.

Ima ga u češnjaku, luku, klicama, šparogama i kelju. Može se uzimati i obliku dodatka prehrani.

Dobra vijest je da uz prikladnu prehranu, vježbu, odabrano ljekovito bilje i prirodne dodatke prehrani možete spriječiti ili kompletno izliječiti artritis.

Hijaluronska kiselina (HA)

Ona je najvažniji dio vezivnog tkiva jer podmazuje zglobne površine pri pokretu i amortizira ga.

Proizvodnja hijaluronske kiseline smanjuje se tijekom života, tako da većina pedesetogodišnjaka ima 50 posto manje hijaluronske kiseline u zglobovima koljena nego u mladosti.

To smanjenje uzrokuje slabljenje viskozno-elastičnih svojstava zglobne tekućine. Može se uzimati oralno ili putem injekcija koje daje stručna osoba.

Cink

Smanjuje rizik od reumatoidnog artritisa. Nedostatak cinka u prehrani čimbenik je koji povećava rizik nastanka upale vezivnog tkiva, reume, kao i pojave celulita.

Cink pomaže i dijabetičarima zbog svoje uloge u nastajanju inzulina te neutralizira višak bakra, koji je jedan od uzroka artritisa.
Hrana koja sadrži cink uključuje mahunarke, integralne žitarice, bundevu i njene sjemenke, soju i grašak.

Mangan

Mangan je potreban za sintezu osnovnih komponenti hrskavice.
Nedostatak može dovesti do bolova u koljenu, kronične malaksalosti, umora i gubitka ravnoteže.

Ima ga u ananasu, zobenom brašnu, koštunjavim plodovima, mahunarkama, špinatu i čaju.

Osteol

Osteol je novi patentirani sastojak koji klinički dokazano smanjuje upale i štiti hrskavicu od degenerativnih promjena.
Osteol je u znanstvenim ispitivanjima dokazao zaštitno i regenerativno djelovanje na stanice hrskavice.
Osobito je učinkovit u sinergiji s drugim sastojcima protiv artritisa.

Prednosti su mu pristupačna cijena i pogodnost za vegetarijance.

 

Ako imate artritis, nemojte se prepustiti sudbini.

Artritis je izlječiv, o čemu svjedoče tisuće ljudi izliječenih na prirodan način.

Naoružajte se i vi prirodnim preparatima i krenite u borbu protiv ove opake bolesti!

 

Gdje nabaviti?

Prirodne preparate za pomoć kod artritisa i reume provjerene kvalitete možete nabaviti u Webshopu!

*Osobno koristimo sve proizvode koje prodajemo u našem webshopu.

 

NARUČITE MJESEČNU DOZU PROIZVODA I OSTVARITE 15% POPUSTA U NAŠEM WEBSHOPU!

3x Forever Freedom

 

Forever Freedom osigurava uobičajeno preporučene količine glukozamin-sulfata (1500 mg), hondroitin-sulfata (1200 mg), plus 750 mg MSM-a.

U kombinaciji, glukozamin-sulfat, hondroitin-sulfat i MSM pružaju prvu liniju potpore za zdravu funkciju zglobova.

Kao i kod drugih FLPovih proizvoda ovi su nutrijenti prirodnog izvora. Neka vam Forever Freedom bude praktičan. Započnete svoj dan hranjivim pripravkom.

Sadržaj: školjke (škampi, rakovi, jastog).

Za kupovinu pojedinačnih proizvoda kontaktirajte nas na +385 98 327 571

 

RECEPTI:

Losos (skuša ili tuna)
(za dvije osobe)

450 g fileta lososa razrezana na dva komada
2 žlice limunova soka
2 žlice ekstra-djevičanskog maslinovog ulja
1 srednji režanj češnjaka (nasjeckan ili potisnut)
malo morske soli i crnog papra
malo svježeg ružmarina

Utrljati 2 žlice limunovog soka, sol, papar u filet. Losos peći na tavi 7-10 minuta s obje strane. Ribu prelijte maslinovim uljem, češnjakom i ružmarinom.

Metvica, korijandar i đumbir dobro se kombiniraju s okusom lososa te ih možete kombinirati prema želji. Uz losos poslužite zelenu salatu i dobiti ćete lagan obrok.

Parfe od malina i badema
(za dvije osobe)

200 g light jogurta
1 žlica meda
190 g malina
10 g narezanih badema
5 g naribane tamne čokolade (80% kakao)

Mikserom izmiješati jogurt i med. U zdjelice prebaciti smjesu i staviti sloj malina i narezanih badema.

Ako želite, pospite tamnom čokoladom.


Hvala što pratite Aloa Vera Centar 

Ako Vam se svidio članak, podijelite ga na društvenim mrežama!

 

 

Za dodatna pitanja i pojedinačno naručivanje, idi na Kontakt

Nakon ispunjavanja registracije NOVI KUPAC na webshopu ostvaruje popust

GOST plaća punu cijenu bez popusta.

______________________________________________________________________

Select Web Shop in your country

UNITED ARAB EMIRATESAUSTRALIABELGIUM
CZECH REPUBLICCANADACYPRUS
GREECESPAINUNITED KINGDOM
LUXEMBOURGNORTHERN IRELANDIRELAND
UNITED STATES MEXICO MALAYSIA
PHILIPPINESNETHERLANDS NEW ZAELAND
SLOVAK REPUBLICPORTUGALSINGAPORE
NIGERIASOUTH AFRICAHONG KONG & MACAU

Sigurna kupovina i brza dostava

Završne napomene:

Stranica Aloe Vera Center  je vlasništvo nezavisnih poslovnih partnera kompanije Forever Living Products

Web Shop je veleprodaja i nije moguće naručivanje samo jednog proizvoda, putem web trgovine.

Za sve dodatne informacije, ili pojedinačno naručivanje nazovite +385 98 327 571

Da bi ostvarili popust kod kupovine, registrirajte se kao Novi kupac, na web shopu,

Gost je kupac koji ne želi registraciju i plaća punu cijenu, bez popusta.

Preporučeni proizvodi su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Ne bacajte novac, nazovite nas i informirajte se.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.