Gorka istina o šećeru - Aloe Vera Center
Aloa Vera Centar
AVC - Izgledaj bolje, osjećaj se bolje...

Gorka istina o šećeru

Šećer je ozbiljna droga koja izaziva ovisnost na isti način kao i droge.

Ovisnost o šećeru

Šećer je ozbiljna droga koja izaziva ovisnost na isti način kao i droge. Iako je za sve ljude štetan, mnogi ga mogu povremeno konzumirati u umjerenim količinama bez tragičnih posljedica.

No, kod osoba koje su razvile ovisnost o šećeru, radi se o vrlo ozbiljnom zdravstvenom problemu. Šećer utječe na osjetljivu kemiju mozga tako što ometa supstance koje nas smiruju i daju nam osjećaj zadovoljstva i umjesto toga stvara jaku, često kompulzivnu ovisnost koja traži uvijek novu dozu stimulansa.

Mnogi ljudi, primjerice, piju alkohol, ali nisu svi ovisnici. Većina povremeno popije čašicu alkohola i nema s tim nikakvih problema. Međutim, ovisnik o alkoholu ne može uzeti samo jednu čašu, on nastavlja piti bez kontrole. Tako je i sa šećerom – mnogi mogu povremeno pojesti nešto slatko, jedan kolač, malo torte ili čokolade bez da ih to vuče na još.

Međutim, ovisnik o šećeru ne može uzeti ”samo malo”, već gubi kontrolu i pojede cijelu čokoladu, cijelu vrećicu bombona, cijelo pakiranje keksa ili nečeg sličnog. Ovisnost znači gubitak kontrole nad konzumacijom i pojavu apstinencijske krize prilikom suzdržavanja.

Droga se, bilo da je u pitanju šećer, alkohol, narkotici ili nešto drugo, konzumira u sve većoj mjeri zato što je opijatski sustav mozga poremećen i potrebne su sve veće količine za postizanje istog učinka. Konzumaciju prati nezadovoljstvo, kajanje, anksioznost i obećanje “nikad više”, ali potreba koja stalno nastaje, jača je od svega.

Ovdje se ne radi o lošem karakteru, nego o promijenjenoj kemiji mozga. Ovisnost o šećeru dovodi do deprimiranosti iz koje se teško izlazi jer je često povezana s vlastitim obećanjima i odlukama koje se krše.
Osim što stvara ovisnost šećer na brojne načine uništava zdravlje.


Utjecaj šećera na zdravlje

Pridonosi stvaranju metaboličkog sindroma: povećava krvni tlak, povećava trigliceride i doprinosi začepljenju žila i srčano-žilnim bolestima. Pojačava apetit i dovodi do prejedanja i debljanja.

U stanicama oštećuje antioksidante i druge vitalne supstance pa pridonosi propadanju svih tkiva u organizmu.

Šećer dovodi do procesa kojeg nazivamo glikacija koji uzrokuje starenje kože. Molekule šećera se vezuju za vlakna elastina i kolagena (proteina koji podržavaju elastičnost i mladolik izgled kože).

Završni produkti ovog procesa nazivaju se Advanced Glycation End ili AGE i doslovno uzrokuju starenje kože i stvaranje bora.
Šećer povećava izlučivanje stresnih hormona adrenalina i noradrenalina, te smanjuje iskorištavanje kalcija i magnezija koji su smirujući minerali, a njihov nedostatak utječe na loš san.

Šećer samo kratkotrajno stimulira izlučivanje dopamina u mozgu što trenutno povećava oštrinu i koncentraciju u razmišljanju, ali dugoročno dovodi do smanjenja količine dopamina u mozgu.

Također trenutno dovodi do izlučivanja serotonina i endorfina, što kratkotrajno daje osjećaj zadovoljstva, ali njegova prekomjerna konzumacija dovodi do suprotnog učinka i nedostatka ovih važnih supstanci koje trebamo za dobro raspoloženje.

Šećer djeluje na opijatski sustav u mozgu i na vlastite tjelesne supstance protiv bolova, ali prevelika upotreba dovodi do povećanja kroničnih bolova u tijelu. Nadalje, stvara nemir i neravnotežu među signalnim supstancama u mozgu na isti način kao morfij i nikotin.


Gdje se skriva šećer

Od šećera muškarci postaju umorni, iritirani i agresivni, žene postaju potištene, depresivne i bezvoljne, a djeca postaju hiperaktivna, nemirna i razdražljiva.

Ako djeci dok su mala često dajemo šećer, pripremamo u njihovom mozgu podlogu za razvoj drugih ovisnosti u odrasloj dobi jer se radi o istom opijatskom sustavu.
Šećer doprinosi stvaranju upalnih procesa i oslabljuje imunološki sistem organizma, radi čega postajemo podložniji bolestima i infekcijama.

Šećer hrani i potiče razmnožavanje patogenih mikroorganizama i gljivica (npr. candide albicans) što pridonosi stvaranju propusnosti crijeva i dovodi do intolerancije namirnica.

Šećer je otrov koji uništava tijelo na mnogo raznih načina, a ipak nitko ne upozorava na njegovu štetnost. Na kutiji cigareta stoji natpis “pušenje ubija”, a šećer nam se bez upozorenja nudi na svakom koraku i prisutan je svuda.

I što je najgore, ne nalazi se samo u kolačima, keksima i slatkišima, već je skriven i tamo gdje ga uopće ne očekujemo, u tzv.“zdravim” namirnicama, kao što su voćni jogurti, pahuljice za doručak, voćni sokovi, razni industrijski deserti i sl.

Šećer se dodaje u kečap, majonezu, umake, dresinge, suhomesnate proizvode, začine.

Krije se na deklaracijama pojedinih proizvoda i pod imenom glukozno-fruktozni, škrobni ili kukuruzni sirup, što su jeftinije varijante šećera kojima prehrambena industrija puni svoje proizvode.

Potreba za slatkim stvar je i navike. Ono što tijelo dobiva, to tijelo i traži, a kad se oslobodimo od slatkog okusa, tijelo ga više neće ni tražiti.


Promjena navika

Najučinkovitiji način za oslobađanje od te ovisnosti je radikalna promjena prehrane i izbacivanje svega što može poticati želju za slatkim ili općenito pretjeranu potrebu za jelom.

Pri tome nam može pomoći Zelena kura, varijanta Paleo prehrane koja izbacuje svu rafiniranu hranu te se bazira na čistim namirnicama u njihovom izvornom obliku.

To znači da se jede puno povrća i zelenja, kvaliteni proteini iz ribe mesa i jaja, te zdrave prirodne masnoće iz orašastih plodova, avokada, masline i kokosa. Takva prehrana zadovoljava nutritivne potrebe našeg tijela, zaustavlja opsesivno razmišljanje o hrani i dovodi do stvaranja normalnog odnosa prema jelu.

Jedemo onda kad smo gladni i u količinama koje su tijelu dovoljne. 

Kad se oslobodimo ovisnosti o šećeru, stabilizira se šećer u krvi, vraća nam se bolje raspoloženje i unutarnje zadovoljstvo.

Poboljšava se san, smanjuje rizik od dijabetesa i drugih bolesti, gubi se višak kilograma, smanjuje rizik od gljivičnih infekcija i osteoporoze.

Smanjuju se prehlade i infekcije, imamo više energije i poboljšava nam se samopoštovanje.

Možda ovo zadnje zvuči čudno, ali kad jedemo slatko, postajemo slabiji.

Kao i droge, šećer nas izjeda i stvara prazninu iznutra, sprečava nas da se osjećamo potpunima, za razliku od čistih prirodnih namirnica koje osnažuju tijelo te donose bistrinu uma i unutarnje zadovoljstvo duha.
Pročitajte: Procesirana hrana, prejedanje i ovisnost

Izvor: Anita Šupe; Istine i laži o hrani


Hvala što pratite Aloa Vera Centar 

Ako Vam se svidio članak, podijelite ga na društvenim mrežama!

Za dodatna pitanja i pojedinačno naručivanje, idi na Kontakt

Nakon ispunjavanja registracije NOVI KUPAC na webshopu ostvaruje popust

GOST plaća punu cijenu bez popusta.

______________________________________________________________________

Select Web Shop in your country

UNITED ARAB EMIRATESAUSTRALIABELGIUM
CZECH REPUBLICCANADACYPRUS
GREECESPAINUNITED KINGDOM
LUXEMBOURGNORTHERN IRELANDIRELAND
UNITED STATES MEXICO MALAYSIA
PHILIPPINESNETHERLANDS NEW ZAELAND
SLOVAK REPUBLICPORTUGALSINGAPORE
NIGERIASOUTH AFRICAHONG KONG & MACAU

Sigurna kupovina i brza dostava

Završne napomene:

Stranica Aloe Vera Center  je vlasništvo nezavisnih poslovnih partnera kompanije Forever Living Products

Web Shop je veleprodaja i nije moguće naručivanje samo jednog proizvoda, putem web trgovine.

Za sve dodatne informacije, ili pojedinačno naručivanje nazovite +385 98 327 571

Da bi ostvarili popust kod kupovine, registrirajte se kao Novi kupac, na web shopu,

Gost je kupac koji ne želi registraciju i plaća punu cijenu, bez popusta.

Preporučeni proizvodi su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Ne bacajte novac, nazovite nas i informirajte se.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.