Hrana za mozak - Aloe Vera Center
Aloa Vera Centar
AVC - Izgledaj bolje, osjećaj se bolje...

Hrana za mozak

Znanstveno je dokazano da hrana ima velik utjecaj na zdravlje i aktivnost mozga 

Poznato je da kemijske tvari koje hranom unosimo u svoj organizam snažno utječe na naše pamćenje, koncentraciju, način razmišljanja i raspoloženje.

Istodobno su važne u liječenju mnogih bolesti. Neki smatraju da se odabirom pravih namirnica neurološke i psihičke bolesti poput karcinoma, demencije, depresije, pa čak i shizofrenije mogu spriječiti odnosno ublažiti.

Danas je već opće prihvaćeno mišljenje da se možete osjećati puno bolje ako jedete zdravo – možete brže misliti, bolje pamtiti, lakše se koncentrirati i biti dobro raspoloženi.

Kako bi očuvali zdravlje mozga i omogućili mu da dobro funkcionira, važno je upoznati se s piramidom prave hrane zdrave za mozak u kojoj su jednako važne sve četiri stranice piramide – aminokiseline, nezasićene masne kiseline, glukoza i mikroelementi.

Aminokiseline omogućuju nesmetani prijenos informacija u mozgu putem neuroprijenosnika, nezasićene masne kiseline omogućuju da se procesi mišljenja i osjećaja odvijaju normalno.

Glukoza daje energiju potrebnu za kretanje i motivaciju, a mikroelementi sudjeluju održavanju normalne funkcije mozga te svojim antioksidativnim svojstvima sprječavaju oštećenja moždanih stanica.

Nezasićene masne kiseline

Za živce i moždano tkivo od presudne su važnosti nezasićene masne kiseline jer su stanične membrane neurona (živčanih stanica) sastavljene od dvostrukog sloja molekula masti, dok se mijelinska ovojnica njihovih izdanaka sastoji od oleinske kiseline. 

Smatra se da su upravo nezasićene masne kiseline ključne za moć složenog mišljenja.

Omega-3 i omega-6 masne kiseline esencijalne su masne kiseline jer su nužne za funkcioniranje našeg organizma. 

Budući da ih organizam nije u stanju sam proizvesti, moramo ih unositi putem hrane. U doba fetalnog razvoja omega-3 masne kiseline zadužene su za pravilno formiranje moždanih struktura, a kasnije za očuvanje funkcije moždanih stanica i mentalne svježine tijekom cijelog života.

Također i za sprječavanje cerebrovaskularne bolesti. Nedostatak nezasićenih masnih kiselina u prehrani dovodi do promjena neurona uključenih u procese mišljenja i pamćenja, što može dovesti do različitih neuroloških i psihičkih bolesti: 

Parkinsonova bolest, demencije, epilepsije, multiple skleroze, nesanice, otežane koncentracije pri učenju i upamćivanju novih informacija, kao i do emocionalne preosjetljivosti, depresije i shizofreničkih poremećaja. 

Također može doći i do promjene na krvnim žilama, što u budućnosti može izazvati moždani udar.

Zato omega-3 i omega-6 masne kiseline svakodnevno moramo unositi u svoj organizam. Istraživanja su pokazala da omega-6 masne kiseline mogu biti štetne ako ne postoji pravilan omjer omega-3 masnih kiselina koje uravnotežuju te masnoće i podržavaju njihov sinergijski zaštitni učinak.

omega 3

Idealan je omjer: omega-3 masne kiseline trebale bi činiti jednu četvrtinu u odnosu na omega-6. Pritom, međutim, moramo biti oprezni imjući na umu činjenicu da mnogi ljudi kod pripremanja hrane koriste mnogo veće količine omega-6 masnih kiselina od preporučenih.

Omega masne kiseline najbolje je uzimati putem hrane.

Najzdravije prehranbene izvore omega-3 masnih kiselina možemo u podjednakoj  količini naći u:

lanenom ulju i sjemenkama, orasima, lososu ili avokadu, a nešto manje su zastupljene u kuhanoj soji, kuhanoj cvjetači, sjemenkama gorušice, ribanom kuhanom zelju i na pari kuhanoj brokuli..

Još malo manje ima ih kozicama i škampima pripremljenima na pari, tofuu, zelenoj salati, kuhanim prokulicama, špinatu i kelju, jagodama, malinama,bundevama, mahunama, kuhanom lišću bijele repe, tuni, Jakobovim kapicama, sardinama, inćunima, i pastrvi. 

Maslinovo ulje ima nešto manje omega-3 masnih kiselina, no omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina u njemu izrazito je povoljan. Njegova je glavna odlika da većinski dio čini jednostruko mezasićena oleinska kiselina omega-9 koja je stabilna pri priprenanju hrane i ne podliježe oksidaciji. 


Šećeri

Osim nezasićenih masnih kiselina zdravlju i vitalnosti mozga pridonosi i uravnotežena vrijednost šećera (glukoze) u krvi tijekom dana, bez prevelikih dnevnih odstupanja.

Konstantnu razinu šećera u krvi održavat ćemo budemo li jeli namirnice s niskim glikemijskim indeksom i konzumirali preporučene dnevne doze vitamina i minerala.

Najbolji izbor su svježe voće i povrće, orašasto voće, sjemenke i cjelovite žitarice. Izbjegavajte hranu koja može izazvati alergije (pšenicu i mliječne proizvode).


Pri izboru hrane bitnije je voditi računa o prehranbenim vrijednostima, nego o kalorijskim.

Vodite računa da doručak i večera sadržavaju uglavnom ugljikohidrate. Bjelančevine preporučujemo za glavni dnevni obrok – ručak. Masnoće (važne su one nezasićene) valja rasporediti tijekom dana, do večere.

Živčane stanice međusobno komuniciraju putem neuroprijenosnika, kemijskih tvari koje prenose informacije od jednog neurona do drugog preko sinapsi koje se nalaze između njih.

Neuroprijenosnici se sintetiziraju iz aminokiselina koje u organizam unosimo hranom. 


Bjelančevine

Zato je važno da svakog dana unesemo potrebnu količinu bjelančevina (10-15) kako bi se uz pomoć vitamina i minerala u tijelu mogli sintetizirati neuroprijenosnici. 

Najrasprostreniji neuroprijenosnik je acetikolin. Kad se snize razine te tvari, osobito u hipokampusu (dijelu mozga koji upravlja našim pamćenjem), dolazi do slabljenja intelektualnih sposobnosti. 

Mnogi lijekovi za Alzheimerovu bolest djeluju tako da povisuju razinu acetilkolina u mozgu. 

Nalazimo ga u mesu, ribi i povrću, osobito u cvjetači, zelju i brokuli. Manje poželjni izvori acetilkolina su žumanjci, kikiriki i mliječni proizvodi. 

Uz aacetilkolin, važni neuroprijenosnici su dopamin i seratonin. Dopamin utječe na kretanje, očuvanje pažnje, raspoloženje, emocionalnu uzbuđenost i učenje. 

Izvori dopamina su izvori bjelančevina: meso, riba, mahunarke, orašasto voće… Serotonin utječe na reguliranje ciklusa budnosti i sna, apetita i osjećaja zadovoljstva.

Glavni izvori seratonina su ugljikohidrati – tjestenina, krumpir, kruh i žitarice.


Vitamini i minerali

Vitamini i minerali iz hrane potpora su brojnim unutarstaničnim procesima važnima za dobru moždanu funkciju. Primjerice, poznato je da natrij, kalij i kalcij sudjeluju u procesu mišljenja.

Također se zna da dostatan unos magnezija, mangana i vitamina skupine B omogućuje pravilnu opskrbu stanica energijom.

b12

Vitamini A, C i E djeluju antioksidativno, što znači da popravljaju moguća stanična oštećenja, a važni su i za pamćenje. 


Preporučujemo vam da dnevno pojedete pet obroka: tri glavna – zajutrak, ručak i večeru, te dva međuobroka – jedan prijepodnevni, a drugi popodnevni. 

Najobilniji dnevni obrok neka vam bude ručak ili rana večera prije 19 sati.

Osim hrane visokih prehranbenih vrijednosti, važno je piti dovoljno količine vode.

Preporučamo vam da svakog dana popijete barem dvije litre tekućine, najbolje obične vode. 

Izbjegavajte alkoholna pića jer uzrokuju dehidraciju, a time otežavaju rad mozga i smanjuju intelektualne sposobnosti.

I na kraju, no ne i manje važno: prilikom pripremanja obroka budite odmorni, smireni i dobrog raspoloženja jer ćete tako pripraviti mnogo ukusniju hranu!


Hvala što pratite Aloa Vera Centar 

Ako Vam se svidio članak, podijelite ga na društvenim mrežama! 

Za dodatna pitanja i pojedinačno naručivanje, idi na Kontakt

Nakon ispunjavanja registracije NOVI KUPAC na webshopu ostvaruje popust

GOST plaća punu cijenu bez popusta.

______________________________________________________________________

Select Web Shop in your country

UNITED ARAB EMIRATESAUSTRALIABELGIUM
CZECH REPUBLICCANADACYPRUS
GREECESPAINUNITED KINGDOM
LUXEMBOURGNORTHERN IRELANDIRELAND
UNITED STATES MEXICO MALAYSIA
PHILIPPINESNETHERLANDS NEW ZAELAND
SLOVAK REPUBLICPORTUGALSINGAPORE
NIGERIASOUTH AFRICAHONG KONG & MACAU

Sigurna kupovina i brza dostava

Završne napomene:

Stranica Aloe Vera Center  je vlasništvo nezavisnih poslovnih partnera kompanije Forever Living Products

Web Shop je veleprodaja i nije moguće naručivanje samo jednog proizvoda, putem web trgovine.

Za sve dodatne informacije, ili pojedinačno naručivanje nazovite +385 98 327 571

Da bi ostvarili popust kod kupovine, registrirajte se kao Novi kupac, na web shopu,

Gost je kupac koji ne želi registraciju i plaća punu cijenu, bez popusta.

Preporučeni proizvodi su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Ne bacajte novac, nazovite nas i informirajte se.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.