Zašto su omega 3 masne kiseline neophodne za naše zdravlje?

Osim što su nezamjenjiv element u građi staničnih membrana, omega-3 masne kiseline sudjeluju u nizu procesa u ljudskom organizmu, a njihov dovoljan unos donosi i zdravstvene dobrobiti.

Stoga je preporuka ribu bogatu masnim kiselinama DHA i EPA jesti dva do tri puta tjedno.

Tu se ubraja plava riba i riba hladnih mora poput:

 • srdela 
 • inćuna
 • haringe
 • skuše
 • lososa (divlji je bogatiji omega-3 kiselinama od uzgojenog)
 • tune
 • pastrva 
 • sardine

omega 3 masne kiseline

Za zdrave odrasle osobe uglavnom se preporučuje dnevni unos od barem 250 do 500 miligrama EPA i DHA masne kiseline zajedno, dok se za određena zdravstvena stanja preporučuju i veće količine.

 

Omega 3 masne kiseline su neophodne za pravilan razvoj i funkcioniranje tijela

Manjak unosa omega 3 masnih kiselina uzrokuje niz različitih simptoma, a najčešće kognitivne poteškoće i kroničnu upalu u tijelu.

Ako ste primijetili prisutnost sljedećih simptoma, svakako se posavjetujte s liječnikom o uzimanju suplemenata omega 3 masnih kiselina.


Depresija

Znanstvenici su ustanovili da osobe koje boluju od manjka omega 3 masnih kiselina imaju povećan rizik od nastanka depresije.

Mozak koristi omega 3 masne kiseline za regulaciju rada neurona i proizvodnju i oslobađanje serotonina, kemijskog spoja koji je zaslužan za dobro raspoloženje.

Kronična upala i artritis

Istraživanja su pokazala da omega 3 masne kiseline imaju protuupalno svojstvo.

U jednom istraživanju su znanstvenici sudionicima davali suplemente omega 3 masnih kiselina i nakon samo 75 dana su osjećali ublažavanje simptoma artritisa.

Debljanje

Omega 3 masne kiseline direktno utječu na rad tjelesnih stanica.

Manjak omega 3 masnih kiselina može usporiti metabolizam i uzrokovati debljanje. Adekvatnim unosom omega 3 masnih kiselina ćete lakše postići i zadržati zdravu tjelesnu težinu.

Srčane bolesti

U jednom istraživanju su znanstvenici ustanovili da čak 40% osoba koje boluju od srčanih bolesti imaju povišenu razinu LDL kolesterola.

Omega 3 masne kiseline su vrlo učinkovite u smanjenju razine lošeg kolesterola i istovremenom povećanju HDL kolesterola.

Omega 3 masne kiseline smanjuju kroničnu upalu, reguliraju razinu krvnog tlaka i smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Kognitivne poteškoće

Omega 3 masne kiseline reguliraju rad neurona.

Osobe koje boluju od manjka omega 3 masnih kiselina vrlo često imaju problema s pamćenjem, koncentracijom, učenjem i procesuiranjem novih informacija.

Pogoršanje zdravlja kože

Masne kiseline su odgovorne za održavanje zdravlja stanične membrane. Služe kao zaštita od vanjskih štetnih čimbenika.

Omega 3 masne kiseline omogućavaju apsorpciju nutritivnih spojeva i eliminaciju štetnih toksina.

Kronični umor

Osobe koje boluju od kroničnog umora vrlo često ne unose adekvatnu količinu omega 3 masnih kiselina. Upalni procesi u tijelu uzrokuju smanjenje razine energije i povećanu potrebu za spavanjem.

Za pravilno funkcioniranje organizma i stabilnu razinu energije potrebno je unositi odgovarajuću količinu masti, a omega 3 masne kiseline su definitivno najbolji izbor.

Problemi sa zdravljem očiju

Omega 3 masne kiseline štite zdravlje očiju.

Makularna degeneracija, suhoća oka i glaukom su samo neke od bolesti čiji nastanak možete spriječiti povećanjem unosa omega 3 masnih kiselina.

U jednom istraživanju su znanstvenici ustanovili da osobe koje svakodnevno uzimaju riblje ulje imaju za 50% manji rizik od nastanka makularne degeneracije.

Riba i riblje ulje su najbolji izvori omega 3 masnih kiselina.

Biljke su također jako dobar izvor omega 3 masnih kiselina, ali stručnjaci preporučuju da ih unosite putem masne ribe, ribljeg ulja ili suplemenata jer ćete tako unijeti obje vrste omega 3 masnih kiselina (DHA i EPA).

 

omega 3

Izvori iz hrane

Riblja, biljna i ulja orašida su primarni izvori.

Slijede ih sjemenke i njihova ulja te alge.

Neki od najboljih biljnih izvora omega 3 masnih kiselina su:

 • sjemenke lana
 • chia sjemenke
 • špinat
 • sjemenke konoplje
 • cvjetača
 • brokula
 • prokulice

Primjena

Klinički dokazi najjači su za liječenje srčanih bolesti, ali omega-3 masne kiseline mogu pomoći i kod:

Visoki kolesterol – povećavaju HDL (dobar) kolesterol, a smanjuju trigliceride.

Visoki krvni tlak – prehrana s dodacima omega-3 masnih kiselina smanjuje krvni tlak kod oboljelih od hipertenzije.

Srčane bolesti – prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama smanjuje rizik od razvitka srčanih bolesti.

Dijabetes – omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja mogu smanjiti trigliceride i apoproteine (markeri dijabetesa) te podići HDL kolesterol.

 

Reumatoidni artritis – brojna manja istraživanja dokazala su da omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja smanjuju simptome reumatoidnog artritisa uključujući bolove u zglobovima i jutarnju ukočenost.

 

Sistemski eritromatozni lupus – nekoliko malih istraživanja pokazalo je da EPA i riblje ulje mogu smanjiti simptome lupusa.

Osteoporoza – neka istraživanja pokazala su da omega-3 masne kiseline mogu podići razinu kalcija u tijelu i ojačati kosti.

Depresija – rezultati istraživanja su različiti: neka su potvrdila da uzimanje omega-3 masnih kiselina uz antidepresive smanjuje simptome, dok druga nisu pokazala korist uzimanja omega-3 masnih kiselina.

Bipolarni poremećaj – kliničko istraživanje pokazalo je da pacijenti koji uzimaju omega-3 masne kiseline kao dodatak lijekovima imaju manje promjene raspoloženja od onih koji uzimaju lijekove same.

Šizofrenija – preliminarna istraživanja pokazala su da bolesnici koji uzimaju omega-3 masne kiseline pokazuju smanjenje simptoma.

Poremećaj manjka pozornosti i hiperaktivnosti (ADHD) – neka istraživanja su pokazala da djeca s ADHD-om koja uzimaju omega-3 masne kiselina pokazuju napredak u ponašanju.

Kožne bolesti – klinička istraživanja pokazala su da oboljeli od psorijaze i fotodermatitisa mogu poboljšati svoje stanje konzumiranjem omega-3 masnih kiselina kao dodatka tretmanu.

Upalna bolest crijeva (IBD) – rezultati istraživanja su miješani; neka su pokazala da omega-3 masne kiseline dodane lijekovima za te bolesti mogu pomoći u smanjenju simptoma, dok druga nisu dokazala učinak.

Astma – jedno manje istraživanje pokazalo je da se uzimanjem ribljeg ulja kroz 10 mjeseci smanjuju simptomi.

Makularna degeneracija – populacijskim istraživanjem pokazano je da ljudi koji konzumiraju više ribe imaju manji rizik obolijevanja od makularne degeneracije

Menstrualna bol – istraživanje je pokazalo da žene koje uzimaju dodatke ribljeg ulja imaju manje simptome od onih koje su uzimale placebo.

Karcinom kolona, prostate i dojke – konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama smanjuje rizik obolijevanja od karcinoma kolona, prostate i dojke.


Dostupni oblici

Dostupne su u obliku uljnih kapsula i ulja koja moraju biti visokokvalitetna i rashlađena te sjemenki (lan) koje moraju biti mljevene unutar 24 sata od primjene.

Gdje nabaviti?

Prirodnu Omega 3 i 9  provjerene kvalitete možete nabaviti u Aloa Vera Info Webshopu!

omega

Online narudžba, brza dostava!

*I sami koristimo sve proizvode koje prodajemo u našem webshopu.


Hvala što pratite Aloa Vera Centar 

Ako Vam se svidio članak, podijelite ga na društvenim mrežama!

POVEZANI PROIZVODI:

Za kupovinu pojedinačnih proizvoda kontaktirajte nas na +385 98 327 571

 

Forever Calcium
Forever Nature-Min
Forever Daily

OCIJENA STRANICE

0 / 5

Your page rank:

Završne napomene:

Aloe Vera Centar je nezavisni partner kompanije Forever Living Products. Prije kupovine proizvoda, savjetujemo da pročitate FAQ - Često postavljanja pitanja, da nas kontaktirate kroz priloženu formu (ako imate dodatnih pitanja) ili telefonom sa naše Kontakt stranice. Naručivanjem proizvoda preko naše stranice dobijate preporuku i ostvarujete pravo na popuste i druge pogodnosti. Tvrtka Forever Living je veleprodaja i nije moguće kupiti proizvode bez preporuke. Minimalan iznos pojedinačne kupnje je 55 eura, bez PDV-a. Kada kliknete "Kupi proizvod" koristite link sa našom preporukom i kupujete direktno od kompanije, kroz njezin službeni web shop, po sljedećim uvjetima kupnje.

WEBSHOP