Omega 3 masne kiseline - masti koje liječe - Aloa Vera Centar
Aloa Vera Centar
Forever Living Products Partner

Omega 3 masne kiseline – masti koje liječe

Omega 3 masne kiseline su neophodne za pravilan razvoj i funkcioniranje tijela. Manjak unosa omega 3 masnih kiselina uzrokuje niz različitih simptoma, a najčešće kognitivne poteškoće i kroničnu upalu u tijelu.

Zašto su omega 3 masne kiseline neophodne za naše zdravlje?

Osim što su nezamjenjiv element u građi staničnih membrana, omega-3 masne kiseline sudjeluju u nizu procesa u ljudskom organizmu, a njihov dovoljan unos donosi i zdravstvene dobrobiti.

Stoga je preporuka ribu bogatu masnim kiselinama DHA i EPA jesti dva do tri puta tjedno.

Tu se ubraja plava riba i riba hladnih mora poput:

 • srdela 
 • inćuna
 • haringe
 • skuše
 • lososa (divlji je bogatiji omega-3 kiselinama od uzgojenog)
 • tune
 • pastrva 
 • sardine

omega 3 masne kiseline

Za zdrave odrasle osobe uglavnom se preporučuje dnevni unos od barem 250 do 500 miligrama EPA i DHA masne kiseline zajedno, dok se za određena zdravstvena stanja preporučuju i veće količine.

 

Omega 3 masne kiseline su neophodne za pravilan razvoj i funkcioniranje tijela

Manjak unosa omega 3 masnih kiselina uzrokuje niz različitih simptoma, a najčešće kognitivne poteškoće i kroničnu upalu u tijelu.

Ako ste primijetili prisutnost sljedećih simptoma, svakako se posavjetujte s liječnikom o uzimanju suplemenata omega 3 masnih kiselina.


Depresija

Znanstvenici su ustanovili da osobe koje boluju od manjka omega 3 masnih kiselina imaju povećan rizik od nastanka depresije.

Mozak koristi omega 3 masne kiseline za regulaciju rada neurona i proizvodnju i oslobađanje serotonina, kemijskog spoja koji je zaslužan za dobro raspoloženje.

Kronična upala i artritis

Istraživanja su pokazala da omega 3 masne kiseline imaju protuupalno svojstvo.

U jednom istraživanju su znanstvenici sudionicima davali suplemente omega 3 masnih kiselina i nakon samo 75 dana su osjećali ublažavanje simptoma artritisa.

Debljanje

Omega 3 masne kiseline direktno utječu na rad tjelesnih stanica.

Manjak omega 3 masnih kiselina može usporiti metabolizam i uzrokovati debljanje. Adekvatnim unosom omega 3 masnih kiselina ćete lakše postići i zadržati zdravu tjelesnu težinu.

Srčane bolesti

U jednom istraživanju su znanstvenici ustanovili da čak 40% osoba koje boluju od srčanih bolesti imaju povišenu razinu LDL kolesterola.

Omega 3 masne kiseline su vrlo učinkovite u smanjenju razine lošeg kolesterola i istovremenom povećanju HDL kolesterola.

Omega 3 masne kiseline smanjuju kroničnu upalu, reguliraju razinu krvnog tlaka i smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Kognitivne poteškoće

Omega 3 masne kiseline reguliraju rad neurona.

Osobe koje boluju od manjka omega 3 masnih kiselina vrlo često imaju problema s pamćenjem, koncentracijom, učenjem i procesuiranjem novih informacija.

Pogoršanje zdravlja kože

Masne kiseline su odgovorne za održavanje zdravlja stanične membrane. Služe kao zaštita od vanjskih štetnih čimbenika.

Omega 3 masne kiseline omogućavaju apsorpciju nutritivnih spojeva i eliminaciju štetnih toksina.

Kronični umor

Osobe koje boluju od kroničnog umora vrlo često ne unose adekvatnu količinu omega 3 masnih kiselina. Upalni procesi u tijelu uzrokuju smanjenje razine energije i povećanu potrebu za spavanjem.

Za pravilno funkcioniranje organizma i stabilnu razinu energije potrebno je unositi odgovarajuću količinu masti, a omega 3 masne kiseline su definitivno najbolji izbor.

Problemi sa zdravljem očiju

Omega 3 masne kiseline štite zdravlje očiju.

Makularna degeneracija, suhoća oka i glaukom su samo neke od bolesti čiji nastanak možete spriječiti povećanjem unosa omega 3 masnih kiselina.

U jednom istraživanju su znanstvenici ustanovili da osobe koje svakodnevno uzimaju riblje ulje imaju za 50% manji rizik od nastanka makularne degeneracije.

Riba i riblje ulje su najbolji izvori omega 3 masnih kiselina.

Biljke su također jako dobar izvor omega 3 masnih kiselina, ali stručnjaci preporučuju da ih unosite putem masne ribe, ribljeg ulja ili suplemenata jer ćete tako unijeti obje vrste omega 3 masnih kiselina (DHA i EPA).

 

omega 3

Izvori iz hrane

Riblja, biljna i ulja orašida su primarni izvori.

Slijede ih sjemenke i njihova ulja te alge.

Neki od najboljih biljnih izvora omega 3 masnih kiselina su:

 • sjemenke lana
 • chia sjemenke
 • špinat
 • sjemenke konoplje
 • cvjetača
 • brokula
 • prokulice

Primjena

Klinički dokazi najjači su za liječenje srčanih bolesti, ali omega-3 masne kiseline mogu pomoći i kod:

Visoki kolesterol – povećavaju HDL (dobar) kolesterol, a smanjuju trigliceride.

Visoki krvni tlak – prehrana s dodacima omega-3 masnih kiselina smanjuje krvni tlak kod oboljelih od hipertenzije.

Srčane bolesti – prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama smanjuje rizik od razvitka srčanih bolesti.

Dijabetes – omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja mogu smanjiti trigliceride i apoproteine (markeri dijabetesa) te podići HDL kolesterol.

 

Reumatoidni artritis – brojna manja istraživanja dokazala su da omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja smanjuju simptome reumatoidnog artritisa uključujući bolove u zglobovima i jutarnju ukočenost.

 

Sistemski eritromatozni lupus – nekoliko malih istraživanja pokazalo je da EPA i riblje ulje mogu smanjiti simptome lupusa.

Osteoporoza – neka istraživanja pokazala su da omega-3 masne kiseline mogu podići razinu kalcija u tijelu i ojačati kosti.

Depresija – rezultati istraživanja su različiti: neka su potvrdila da uzimanje omega-3 masnih kiselina uz antidepresive smanjuje simptome, dok druga nisu pokazala korist uzimanja omega-3 masnih kiselina.

Bipolarni poremećaj – kliničko istraživanje pokazalo je da pacijenti koji uzimaju omega-3 masne kiseline kao dodatak lijekovima imaju manje promjene raspoloženja od onih koji uzimaju lijekove same.

Šizofrenija – preliminarna istraživanja pokazala su da bolesnici koji uzimaju omega-3 masne kiseline pokazuju smanjenje simptoma.

Poremećaj manjka pozornosti i hiperaktivnosti (ADHD) – neka istraživanja su pokazala da djeca s ADHD-om koja uzimaju omega-3 masne kiselina pokazuju napredak u ponašanju.

Kožne bolesti – klinička istraživanja pokazala su da oboljeli od psorijaze i fotodermatitisa mogu poboljšati svoje stanje konzumiranjem omega-3 masnih kiselina kao dodatka tretmanu.

Upalna bolest crijeva (IBD) – rezultati istraživanja su miješani; neka su pokazala da omega-3 masne kiseline dodane lijekovima za te bolesti mogu pomoći u smanjenju simptoma, dok druga nisu dokazala učinak.

Astma – jedno manje istraživanje pokazalo je da se uzimanjem ribljeg ulja kroz 10 mjeseci smanjuju simptomi.

Makularna degeneracija – populacijskim istraživanjem pokazano je da ljudi koji konzumiraju više ribe imaju manji rizik obolijevanja od makularne degeneracije

Menstrualna bol – istraživanje je pokazalo da žene koje uzimaju dodatke ribljeg ulja imaju manje simptome od onih koje su uzimale placebo.

Karcinom kolona, prostate i dojke – konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama smanjuje rizik obolijevanja od karcinoma kolona, prostate i dojke.


Dostupni oblici

Dostupne su u obliku uljnih kapsula i ulja koja moraju biti visokokvalitetna i rashlađena te sjemenki (lan) koje moraju biti mljevene unutar 24 sata od primjene.

Gdje nabaviti?

Prirodnu Omega 3 i 9  provjerene kvalitete možete nabaviti u Aloa Vera Info Webshopu!

omega

Online narudžba, brza dostava!

*I sami koristimo sve proizvode koje prodajemo u našem webshopu.


Hvala što pratite Aloa Vera Centar 

Ako Vam se svidio članak, podijelite ga na društvenim mrežama!

POVEZANI PROIZVODI:

Za kupovinu pojedinačnih proizvoda kontaktirajte nas na +385 98 327 571

 

Forever Calcium
Forever Nature-Min
Forever Daily

NAPOMENA:

Stranica Aloa Vera Centar  je vlasništvo nezavisnih poslovnih partnera kompanije Forever Living Products.

Kompanija je veleprodaja i nije moguće naručivanje samo jednog proizvoda putem web trgovine.

Za sve dodatne informacije, ili pojedinačno naručivanje proizvoda, slobodno nas kontaktirajte ovdje: Kontakt podaci.

Nakon ispunjavanja registracije NOVOG KUPCA na webshopu, cijena će vam biti umanjena za 5%.

Popust ostvarite ovdje na linku : HR Forever Living Products https://www.foreverliving.hr/?id=786798

GOST plaća punu cijenu bez popusta.

Preporučeni proizvodi su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

error: Neće moći! Sadržaj je zaštićen!