Sindrom propusnih crijeva - je li gluten izvor problema? - Aloe Vera Center
Aloa Vera Centar
AVC - Izgledaj bolje, osjećaj se bolje...

Sindrom propusnih crijeva – je li gluten izvor problema?

Recenzija istraživanja pokazuje da gluten uzrokuje propusna crijeva

Tradicionalno shvaćanje primarnih funkcija gastrointestinalnog trakta je ograničeno na probavu i apsorpciju nutrijenata, elektrolita i homeostazu vode.

Međutim, pažljivija analiza anatomskog i funkcionalnog uređenja gastrointestinalnog trakta, sugerira da je još jedna iznimno važna funkcija ovog organa i njegova sposobnost regulacije transportiranja makromolekula između okruženja i domaćina pomoću mehanizma barijere.

Zajedno s limfoidnim tkivom povezanim s crijevima i neuroendokrinim sustavom, crijevna epitelna barijera s njenim tijesnim međustaničnim vezama kontrolira ravnotežu između toleriranja i imunosti na strane antigene.

Zonulin je jedini dosad opisani fiziološki modulator tijesnih međustaničnih veza, koji je uključen u transport makromolekula i time uz ravnotežu tolerancije/imunosti.

Kad se fino regulirane enzimske reakcije zonulina promijene kod genetski osjetljivih osoba, onda se mogu dogoditi crijevni i vancrijevni autoimuni, upalni i neoplastični poremećaji.

Ova nova paradigma ruši tradicionalne teorije koje su temelj razvoja tih bolesti i sugerira da se ti procesi mogu zaustaviti ako se međudjelovanje gena i okidača u okolišu spriječi ponovnom uspostavom funkcije crijevne barijere ovisne o zonulinu.

Izvor istraživanja: Physiol Rev. 2011 Jan;91(1):151-75.

Izvor: Gluten Free Society: Leaky Gut Sindrome – Is Gluten the Root
S engleskog preveo: Dražen Herendić


Propusna crijeva u laičkoj terminologiji

U intervjuu sa Karen Brimeyer, dr Peter Osborne, stručnjak za osjetljivost na gluten i osnivač Gluten Free Society, diskutira razne stvari oko problema vezanih za nepodnošenje glutena na lako razumljiv način. Intervju možete poslušati ovdje.

U sljedećem videu dr Fasano razgovara sa dr Osborneom o tome kako to stanje može utjecati na crijeva, mozak i mnoga druga tkiva u organizmu.

 

Karen se specijalizirala za pomaganje ljudima kod oporavka od sindroma propusnih crijeva.


Dr. Fasano otkrio je propusna crijeva

Više istraživačkih studija su povezale gluten sa stanjem poznatim kao crijevna propusnost.

Jedan od vodećih svjetskih istraživača o preosjetljivosti na gluten je doktor Alessio Fasano, voditelj istraživanja na sveučilištu Maryland Celiac Research Center i odgovoran za otkrivanje veze između glutena i propusnih crijeva.


Stvaranje veze – stav “Gluten free Ratnika”

Većina ljudi smatra da su celijakija i osjetljivost na gluten jedna te ista stvar. Srećom, to arhaično razmišljanje se brzo mijenja jer su nova istraživanja dokazala da osjetljivost na gluten postoji neovisno od celijakije.

 

 

propusna crijeva

 

Iako je već utvrđeno da gluten često utječe na resice tankog crijeva, također se pokazalo da utječe na organizam na razne načine.

Te razlike se odnose na učestalu nesposobnost liječnika u dijagnosticiranju osjetljivosti na gluten. Gore je dijagram okidača iz okoliša koji utječu na propusnost crijeva.

Vidjet ćete da osjetljivost na gluten može direktno i indirektno doprinijeti tom problemu. Za inteligentnog promatrača slika ilustrira zbog čega jednostavni test s antitijelima ne uspijeva precizno dijagnosticirati osjetljivost na gluten.

Proizvodnja antitijela je samo jedna laboratorijska komponenta u ovom kompleksnom problemu.


Koja je uloga glutena kod svih ovih faktora?

1. Gluten – Kako je već navedeno, gluten direktno utječe na crijevnu sluznicu preko proizvodnje zonulina. Zonulin je protein koji direktno uzrokuje propusna crijeva.

2. Antitijela – Gluten doprinosi stvaranju antitijela. Antitijela mogu uzrokovati lučenje upalnih spojeva koji dovode to oštećenja tkiva.

Povrh toga, preko procesa zvanog molekularna mimikrija, antitijela mogu međureagirati s tkivima u tijelu izazivajući autoimune bolesti.

Laboratorijska testiranja mjerenja tih antitijela uobičajeno se ne povezuju s glutenom jer većina liječnika nije dovoljno educirana da bi mogli prepoznati vezu.

3. Lijekovi – Mnogi lijekovi uobičajeno sadrže gluten koji ima direktni utjecaj. Međutim, mnoga kronična bolesna stanja uzrokovana osjetljivošću na gluten su krivo dijagnosticirana.

To dovodi do prepisivanja recepata koji, ne samo da su nepotrebni, već mogu biti i štetni za probavni sustav. Antacidi su uobičajeni primjer.

Ti lijekovi stvaraju predispozicije za infekcije i dovode do nenormalne crijevne flore. Prekomjerno korištenje antibiotika za tretiranje virusnih infekcija je još jedan primjer.

4. Stres – Iako nije fizički uzročnik, gluten je kemijski uzročnik stresa. Kemijski stres dolazi u raznim oblicima. Jedan od njih je manjak vitamina i minerala.

Nedostatak ključnih nutrijenata uzrokuje fundamentalna oštećenja sposobnosti tijela za procese ozdravljenja i oporavka.

5. Bakterije – Probavljanje glutena uzrokuje štetne promjene u crijevnoj flori (poznato i kao crijevna disbioza), koja naginje infekcijama.

To je jedan od razloga zašto toliko mljekarskih kompanija dodaje korisne bakterije u svoje proizvode. Crijevna disbioza ima razmjere epidemije u SAD.

Ako trebate probiotike bez glutena, pogledajte ovdje.

6. Citokini – Gluten potiče proizvodnju proupalnih citokina (kemijski spojevi koji oštećuju stanice).

7. Neurotransmiteri – Gluten uzrokuje neurokemijske promjene u proizvodnji neurotransmitera (kemijski spojevi koji omogućavaju komuniciranje nervnom sustavu).

Primjeri uključuju: serotonin, dopamin, acetilholin, epinefrin i histamin. Gluten je također neurotoksin za koji se pokazalo da uništava nervno tkivo.

To je razlog zašto mnogim ljudima s neurološkim bolestima (autizam, migrenske glavobolje, ADD, bipolarnost, šizofrenija, neuropatija, epilepsija i dr.) prehrana bez glutena donosi poboljšanje.

8. Probavne kemikalije – gluten može oštetiti crijeva, gušteraču, jetru i žučnu vrećicu.

Svi ovi organi imaju vodeću ulogu u sposobnosti tijela u proizvodnji probavnih kemijskih spojeva i enzima. Kad je taj mehanizam ugrožen, probavni proces se počinje raspadati i postaje neučinkovit.


Zaokružimo sve ovo

Propusna crijeva dovode do autoimunih bolesti.

Jedini poznati uzročnik bilo koje autoimune bolesti je osjetljivost na gluten.

Ne možemo zanemariti tu vezu samo zato jer se ona ne slaže sa statusom quo alopatske medicinske paradigme.

Ako imate autoimunu bolest i niste istraživali osjetljivost na gluten kao jedan od faktora utjecaja, trebali biste. 


Zaključak

Naučite razliku između konvencionalne bezglutenske dijete i prave (Paleo, LCHF) bezglutenske dijete:

Konvencionalna bezglutenska dijeta, koja se službeno prepisuje osobama oboljelim od celijakije (koja je u medicinskoj praksi jedina priznata bolest nepodnošenja glutena) je prehrana koja se bazira se na bezglutenskim žitaricama i zamjenskim proizvodima koje možete naći u većim supermarketima.

Međutim to su opet industrijske prerađevine (kruhovi, peciva, tjestenine, keksi, kolači) koje sadrže pšenični škrob, GMO soju i kukuruz, glukozno-fruktozni sirup, hidrogenizirane masti, zgušnjivače, stabilizatore, konzervanse, zaslađivače i razne druge toksične sastojke.

Ovo nije prava hrana, već nutritivno siromašne stvari, pune kemikalija koje nikome ne trebaju.

Ako ste već razvili osjetljivost na gluten, onda vrlo vjerojatno reagirate i na druge vrste teško probavljivih proteina, kojih ima na stotine u bezglutenskim žitaricama i mahunarkama, a koje također oštećuju crijevnu stijenku.

Zato je prava bezglutenska dijeta (Paleo, LCHF) idealna jer odbacuje sve žitarice, sve mahunarke, industrijske prerađevine i umjetna rafinirana biljna ulja i margarine.

Ova se prehrana bazira na pravoj hrani u njenom izvornom cjelovitom obliku: riba, meso, jaja, povrće, prirodne masnoće, orašasti plodovi i voće.

Izvor: Anita Šupe; Istine i laži o hrani


Hvala što pratite Aloa Vera Centar 

Ako Vam se svidio članak, podijelite ga na društvenim mrežama!

 

Za dodatna pitanja i pojedinačno naručivanje, idi na Kontakt

Nakon ispunjavanja registracije NOVI KUPAC na webshopu ostvaruje popust

GOST plaća punu cijenu bez popusta.

______________________________________________________________________

Select Web Shop in your country

UNITED ARAB EMIRATESAUSTRALIABELGIUM
CZECH REPUBLICCANADACYPRUS
GREECESPAINUNITED KINGDOM
LUXEMBOURGNORTHERN IRELANDIRELAND
UNITED STATES MEXICO MALAYSIA
PHILIPPINESNETHERLANDS NEW ZAELAND
SLOVAK REPUBLICPORTUGALSINGAPORE
NIGERIASOUTH AFRICAHONG KONG & MACAU

Sigurna kupovina i brza dostava

Završne napomene:

Stranica Aloe Vera Center  je vlasništvo nezavisnih poslovnih partnera kompanije Forever Living Products

Web Shop je veleprodaja i nije moguće naručivanje samo jednog proizvoda, putem web trgovine.

Za sve dodatne informacije, ili pojedinačno naručivanje nazovite +385 98 327 571

Da bi ostvarili popust kod kupovine, registrirajte se kao Novi kupac, na web shopu,

Gost je kupac koji ne želi registraciju i plaća punu cijenu, bez popusta.

Preporučeni proizvodi su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Ne bacajte novac, nazovite nas i informirajte se.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.