Zašto je važno izaći iz zone komfora - Aloe Vera Center
Aloa Vera Centar
AVC - Izgledaj bolje, osjećaj se bolje...

Zašto je važno izaći iz zone komfora

Zašto izaći iz zone komfora

Izlazak iz zone komfora je važan i gotovo univerzalan faktor osobnog rasta. Ne možemo očekivati da rastemo u životu i karijeri ako se samo držimo navika i rutine.

Zona komfora je zapravo korisni psihološki koncept koji može pomoći prihvatiti rizik  i potaknuti promjene koje vode ka osobnom razvoju.

Zona komfora najbolje bi se opisala kao svjesno stanje uma u kojem sve svoje aktivnosti ubacujemo u jednu rutinu kako bi što manje bili izloženi stresu i onom vječnom strahu od neuspjeha.

Upravo je taj potencijalni neuspjeh glavni izvor straha koji se javlja pri samoj pomisli da se trgnemo i izađemo iz svakodnevice.

Zona komfora definira se kao bihevioralno područje u kojem su naše aktivnosti i ponašanja rutinski i imaju određeni uzorak koji minimizira stres i rizik.

Za nju su ključni osjećaj poznatog, sigurnosti i izvjesnosti. Kad iz nje izađemo riskiramo i otvaramo se mogućnosti stresa i tjeskobe.

Stres nam je s pravom simbol negativnog, ali malo zdravoga stresa može zapravo biti katalizator rasta i osigurati snažnu motivaciju za rast. Psihološki gledano, zona komfora je tamo gdje se osjećamo najviše doma.

Evo zašto se borimo ostati u zoni komfora i kako nam izlazak može donijeti dobro.


Programirani smo da tražimo komfor

Ljudi su bića komfora jer nam je to prirodno, neutralno stanje, mjesto gdje su stres i tjeskoba minimalni, gdje znamo što slijedi i možemo planirati prema tome.

Nema ništa loše u boravku u zoni komfora, ali nije uputno previše se uljuljkati i početi se zauzdavati umjesto izazivati na učenje, rast i isprobavanje novih stvari.


Postavimo li si izazove, možemo doseći vrhunske rezultate

Izlazak iz zone komfora je važan i gotovo univerzalan faktor osobnog rasta.

Kako možemo očekivati da rastemo u životu i karijeri ako se samo držimo navika i rutine. Dosizanje novih vrhunaca podrazumijeva rizik pokušavanja nečeg u čemu možda nećemo uspjeti.

Psiholozi su otkrili kako nam malo tjeskobe može pomoći da damo najbolje od sebe.


Rizik nam pomaže rasti

Kad smo djeca, prirodno nam je riskirati. Ali kako rastemo, počinjemo se bojati pogrešaka i zauzdavamo se od novih i neiskušanih stvari. Zbog toga trpi naš ogroman potencijal cjeloživotnog rasta i promjena.

Nismo skloni istraživanju i eksperimentiranju, a trebali bismo biti svjesni kako nema učenja bez poneke teškoće i promašaja. Ako želite cijeli život učiti, morate biti spremni na rizik i to cijeli život.

>> O čemu biste trebali razmišljati prilikom pokretanja biznisa


Isprobavanje novih stvari čini nas kreativnijima

Kada dijelimo našu kreativnost izlažemo se riziku i mogućem odbijanju. Ali u isto vrijeme, rizik promašaja povećava mogućnost velikih postignuća.

Izađete li iz zone komfora i samo jednom, lakše će vam biti sljedeći puta. Postanete li osoba koja redovno poduzima proračunati rizik, izaziva se i iskušava nove stvari, izgradit ćete otvorenost prema iskustvu.

>> Web stranica – zašto vam je potrebna


Prihvaćanje novih izazova pomaže u boljem starenju

Naše zone komfora smanjuju se kako starimo, ali ako ih proširujemo, otvaramo se većim postignućima i dobrobiti u starijoj dobi.

Studija iz 2013. pokazala je kako nam učenje novih i izazovnih stvari uz snažne socijalne veze može pomoći održati mentalno zdravlje u starosti.


Ipak – nemojte pretjerivati

Naši rezultati pod stresom mogu biti bolji, ali ipak samo do neke razine. Preko granice „optimalne tjeskobe“, gdje postoji previše stresa, i rezultati su slabiji.
Kad nam se nagomila previše teško rješivih zadataka i kada nas preplavi pritisak, ulazimo u zonu lošeg stresa.

Jasno, previše stresa i tjeskobe može nas paralizirati. Stres smanjuje produktivnost i zauzdava kreativnost i doprinosi cijelom nizu psihičkih problema.

Sama svrha izlaska iz zone komfora nije da se mijenjate iz temelja, već da se postepeno prepuštate spontanijim odlukama i koracima.

Najlakše je ići linijom manjeg otpora i biti rob vlastitih navika, ali ako želite napredovati na poslovnom i emocionalnom planu, morate se osloboditi straha i jednostavno – krenuti od nule.


Znate li što je Mrežni marketing?

KADA IMATE CILJ, POZNAJETE POSTUPAK ZA POSTIZANJE CILJA I SLIJEDITE GA U POTPUNOSTI, KORAK PO KORAK, USPJEH NE MOŽE IZOSTATI!

Negdje ste se pronašli u ovom tekstu? Želite se okušati u MLM-u? Smatrate da imate što je potrebno za uspijeh? Možda ste u pravu… Možda bi ovo bila dobra priča za Vas…

Ispunite anketu, popričajmo o tome… Možda bi se za Vas našlo mjesto u našem timu…

Ispuni anketu, pokreni on-line posao još danas!


Hvala vam što pratite Aloa Vera Centar 

Ako Vam se svidio članak, podijelite ga na društvenim mrežama!